Почти половината бракове приключват с развод. И въпреки това думата

...
 Почти половината бракове приключват с развод. И въпреки това думата
Коментари Харесай

Да останем ли заедно заради децата?

 Почти половината бракове завършват с бракоразвод. И все пак думата към момента носи чувството за стигма – изключително когато са намесени и деца. Много двойки усещат натиска да останат дружно в фамилна връзка, макар че тя действа зле, поради благосъстоянието на децата си. Те губят личното си благополучие в интерес на развъждането на деца, недокоснати от предизвикването да се изправят пред такава тежка обстановка, каквато е раздялата на родителите.

Намеренията им несъмнено са положителни. За страдание, въздействието върху тях не постоянно е позитивно.

 Родителите, които остават дружно в името на децата си не постоянно съумяват да обезпечат дом, в който царува благополучие, сигурност или непоклатимост. Всъщност, по-често резултатът е тъкмо противоположният. Какво в действителност е въздействието върху децата, когато са отглеждани от родители, които не се обичат и схващат:

Децата ви ще възприемат вашето отношение един към различен

 Умишлено или не, вие и вашият сътрудник създавате взаимоотношенията, които вашето дете ще копира и усвои вечно. Те ще научат по какъв начин да третират другите по метода, по който се отнасяте един с различен. От вас ще научат какво да чакат от бъдещия си сътрудник – почитание или пренебрежение, съчувствие или неспокойствие, схващане или равнодушие. Както Джеймс Балдуин написа: „ Децата не се оправят сполучливо със слушането на възрастните, само че в никакъв случай не се провалят в имитирането им. “ Вгледайте се добре в фамилната си обстановка. Погледнете ежедневните си взаимоотношения и държание. Вижте кой сте и по какъв начин живеете живота си. Това ли желаете за вашите деца?

Ще си изградят възприятие на непрекъснато неодобрение

 Децата ще стартират да търсят някой, който да упрекват за споровете и нещастията си. Могат да стартират да вземат едната страна на родителската двойка – постоянно срещано и трагично събитие, което се следи при децата на разведени родители. Могат да изберат изкупителна жертва, която да обвинят за негодуванията си. Но най-вероятно ще намерят метод да обвинят себе си за проблемите в фамилията. Това естествено ще докара до ниско самочувствие, възприятие за виновност, непрекъсната тревога, проблеми с управлението на гнева и даже до меланхолия. Травмата на разрушеното семейство може да се утвърди безпроблемно и без да има фактическа разлъка. По този метод живеят живота си голям брой фамилии всеки божи ден.

Децата ви ще живеят по средата на конфликтна зона

 Много възрастни мислят, че децата им са ваксинирани против напреженията в дома и че те не ги засягат непосредствено. Това е цялостна нелепост. Независимо дали стават очевидци на огромна свада и им се постанова да чуят всички грозни елементи на развалените ви взаимоотношения или просто ще усещат напрежението във въздуха по време на фамилна закуска, вашите деца знаят доста повече, в сравнение с си мислите, и това ги визира надълбоко. Здравословният спор е едно нещо. В края на краищата никой дом не е изцяло спокоен от самото начало. Случайните несъгласия могат да научат детето по какъв начин да прости, да прави компромис и да усвоява умения за ценене на особеното мнение, само че в случай че в къщата ви наподобява по-често като полесражение, децата ви няма по какъв начин да се усещат сигурни и щастливи там.

 Разводът не би трябвало да е грозна дума. Всъщност това е по-добрият избор за децата, в доста случаи. Прекратяването на несполучлив брак или взаимно общуване ще ви даде късмет да поемете надзор над личния си живот и благополучие. Ще ви даде опция да се изцелите, да израствате, да откриете мощните си страни и да подобрите връзката си със самия себе си. По този метод ще научите децата си да създадат същото. Научете ги да основават най-хубавия вероятен свят за себе си. Показвайте им самоуважение, самостоятелност и какво значат здравословни граници в човешките взаимоотношения. Някой ден ще ви бъдат признателни, че сте го създали.

Автор: Робин Рейх

Инфо: www.webstage.bg

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР